1kg hladké mouky

15dkg rozpuštěného medu

38dkg cukru moučka

7,5dkg rozpuštěného a vychlazeného sádla

4 žloutky

2 celá vejce

1,5 prášku do perníku

1,5 čajové lžičky jedlé sody

2 polévkové lžíce perníkového koření

80ml studené vody

1 vejce na potření

 

-          smíchat mouku s cukrem a ostatními suchými surovinami

-          přidat vejce, rozpuštěné sádlo s medem, vodu  a pořádně rukama propracovat ( asi 20min.)

-          dát do igelitového sáčku a nechat alespoň 24hod. odpočinout v ledničce

-          na vále vyválet asi 3-4mm tlustou placku a vykrajovat perníčky

-          péct ve vyhřáté troubě na 170st. asi 8min.

-          po vytažení z trouby ihned potřít rozšlehaným vejcem

-          po vychlazení namalovat bílkovou polevou

 

 

Bílková poleva: 1  bílek

15dkg cukru moučka

pár kapek citronu

 

-          vymíchat do tuhé, bílé polevy ( asi 20min.)

-          zdobit pomocí pevného igelitového sáčku nebo papírového kornoutku nebo zdobičkou na perníčky