• 1kg hladké mouky
  • 10dkg cukru krupice
  • 10dkg rozpuštěného másla
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 6 žloutků
  • 6dkg droždí
  • ½ l vlažného mléka
  • 1 malá lžička soli

Náplň: 50dkg povidel nebo marmelády

  • do mísy nasypat mouku a uprostřed udělat důlek
  • do důlku nasypat cukr, rozdrobit droždí a zalít asi 1dcl vlažného mléka
  • zakrýt utěrkou a nechat vzejít kvásek – asi 20min.
  • přidat sůl, žloutky, rozpuštěné, vychlazené máslo, rum a zbytek mléka ( lépe přidávat postupně, aby nebylo těsto moc řídké)
  • uhníst těsto, dokud se nelepí na stěny mísy
  • zakrýt utěrkou a nechat na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem – asi 1- 1,5hod.
  • na podsypaný vál dát lžící kus těsta ( asi 5x5cm) – mělo by vyjít 40 koblih
  • doprostřed těsta dát malou lžičku povidel
  • okraje povytáhnout, spojit pevně do uzlíčku a v dlaních  vyválet koblížek, položit spojem dolů
  • nechat na vále pod utěrkou asi 20min. dokynout
  • smažit ve fritovacím hrnci na 170st. 3 min. po každé straně ( v zavřeném hrnci)
  • usmažené koblížky pocukrovat moučkovým cukrem